Pages

Wednesday, May 28, 2014

Asam Keping Petua Untuk Kempiskan Perut


Cik Siti Online

Asam Keping Petua Untuk Kempiskan Perut

asam keping-petua kempiskan perut

Perubahan fizikal seperti ‘perut buncit’ kadang-kadang membuatkan kita berasa malu dan mengurangkan  keyakinan diri apabila berada di khalayak ramai. Ramai orang yang berperut buncit terutama kaum wanita selepas melahirkan anak. Kalau tak jaga pantang betul-betul memang mudah perut buncit.

Teringin mendapatkan yang kecil dan rata?  Tahukan anda dengan hanya menggunakan bahan yang murah dan mudah di dapati seperti asam keping, dapat membantu anda untuk mengatasi masalah perut buncit. Air asam jawa akan mengurangkan kadar lemak dalam badan anda. Tak salah untuk kita mencuba kan.

Cara-Caranya

1. Ambil satu atau dua keping asam keping dan rendam dalam secawan air panas.

2. Biarkan selama beberapa jam sehingga asam keping  kembang dan air bertukar menjadi suam. 

3. Minumlah setiap pagi dan malam. 

Kesannya perut anda akan mulai kempis. Namun, perkara ini harus juga disertai dengan disiplin dan amalan pemakanan yang sihat, ya?


1st Mini Giveaway By Atikah Aziz


Cik Siti Online

1st Mini Giveaway By Atikah Aziz

Giveaway
klik banner untuk join

HADIAH :

Cash RM50 x 1
Top Up RM10 x 1
Top Up RM 5 x 2

Tag

Jom ramai-ramai meriahkan Giveaway ni. GA ini akan berlangsung selama 2 minggu sahaja.
Start pada 18 Mei 2014 sehingga 31 Mei 2014

Pemenang pula akan diumumkan pada tarikh yang ditetapkan tuan punya blog samada  pada 1 @ 2 Jun 2014 dan akan dipilih melalui random.org 


Tuesday, May 27, 2014

Emma Watson Terima Ijazah dari Brown University


Cik Siti Online

Emma Watson Terima Ijazah dari Brown University

emma watson- berjubah konvo

BINTANG filem Harry Porter, Emma Watson telah berjaya menamatkan pengajiannya dalam ijazah dalam bidang Kesusasteraan Inggeris dari Brown University.

Menurut Emma Watson, bergelar selebriti ternyata tidak menganggu pembelajarannya, malah dia tetap menjalani kehidupan pelajar yang normal sepanjang pengajiannya.

"Sepanjang saya belajar, tidak ada orang yang datang untuk meminta autograf. Malah, ia merupakan pembelajaran yang tenang tanpa dibayangi kerjaya seni," katanya yang mengambil keputusan berehat buat seketika bagi membintangi filem, The Perks of Being A Wallflower.

Di sebalik kesibukan dalam pelajaran, Emma Watson sempat juga menjayakan filem, Harry Potter and the Deathly Hallows, The Perks of Being a Wallflower, This is the End, dan  yang terbaru filem bergenre epik, Noah.

Untuk pengetahuan Emma Watson memasuki Universiri Brown pada 2009 dan kemudiannya bertukar ke Universiti Oxford pada 2011 bagi menyambung pengajian untuk tahun ketiga.

Tahniah diucapkan kepada Emma Watson. Semoga dia akan terus success dengan kerjayanya selepas ini. Sumber


Monday, May 26, 2014

Gaya Rambut Terbaik Untuk Lelaki


Cik Siti Online

Gaya Rambut Terbaik Untuk Lelaki

Fesyen bukan sahaja terhad kepada menggayakan pakaian semata-mata, tetapi gaya rambut juga menjadi fesyen dan ikutan dari zaman ke zaman.

Gaya unik ini menjadi ikutan pada masa kini kerana dapat memberikan personaliti unik kepada seseorang itu. Tetapi haruslah sesuai dengan bentuk muka dan warna kulit anda agar kelihatan lebih kacak dan tampan.

Bosan dengan fesyen rambut yang sama sejak berzaman? Oleh itu, di sini Cik Siti ingin berkongsi dengan anda beberapa fesyen rambut yang boleh dijadikan inspirasi kepada lelaki di luar sana.

1. Layered

Gaya rambut layered atau berlapis amat popular di seluruh dunia. Rambut dibiarkan panjang di belakang dan berlapis-lapis, rambut  depan dibiar menutupi bahagian dahi. Gaya ini membuatkan anda kelihatan fresh dan ranggi.

layered hairstyle



















2. Straight


Mereka yang bekerja dalam bidang kreatif seperti fotografi  dan reka bentuk dalaman amat sesuai dengan gaya ini. Rambut dipotong pendek dan tebal dengan hampir tiada lapisan. Gaya ini menampakkan sisi kemas anda di samping bergaya.

straight hairstyle












3. Spiky

Gaya rambut spiky atau pacak seperti gaya Mohawk amat popular buat lelaki. Gaya ini dapat membuatkan si jejaka nampak stylo, ranggi dan bertenaga.

spiky hairstyle- rambut pacak












4. Sleek

Gaya rambut ini sememangnya klasik. Gaya ini menonjolkan personaliti yang kemas buat si jejaka dan sering digayakan di pentas peragaan.

sleek hairstyle












5. Brit Rock

Gaya rambut Brit Rock sememangnya 'cool' dan ranggi. Rambut hadapan didandan seperti 'fringe' dan untuk gaya lebih ranggi, berikan sedikit suntikan gaya 'messy' yang tidak keterlaluan.

brit rock hairstyle











6. Pompadour

Gaya ini amat sinonim dengan Elvis Presley, lagenda rock n roll. Dengan jambul di hadapan, gaya ini akan memberikan kamu tampak lebih yakin,  stylo dan membuatkan anda kelihatan seorang yang bercita rasa tinggi. Namun, kamu perlu berhati-hati dengan jambul kamu itu agar tidak terlalu panjang kerana ia akan membuatkan kamu nampak pelik.

pompadour- rambut berjambul
7. Messy atau Tidak Kemas

Gaya Messy atau tidak kemas melambangkan keberanian. Tidak ada bentuk rambut khusus untuk gaya rambut messy ini, ia hanya perlu kelihatan tidak kemas!

messy hairstyle-tidak kemas












8. Bed Head


Berbanding messy Bed Head lebih sesuai untuk si jejaka yang berimej band boy yang sememangnya ranggi.  Bed  Head adalah gaya rambut yang popular di lewat 90-an." Rambut ala-ala messy dan berantakan selepas bangun tidur ini amat mudah digayakan.

bed head hairstyle












9. Beralun semula jadi

Gaya rambut beralun semulajadi juga popular untuk digayakan oleh jejaka. Rambut dibiarkan sederhana panjang tetapi tidak terlalu mengerbang. Gaya rambut ini mudah untuk digayakan dan dapat memberikan imej bersahaja namun penuh dengan daya tarikan.

beralun semulajadi












10. Razor Cut

Gaya razor cut untuk lelaki telah menjadi sangat popular sejak beberapa tahun lalu. Dalam gaya rambut lelaki, teknik memotong dengan pisau cukur adalah cara yang paling berkesan untuk mengurangkan ketebalan rambut secara semula jadi. Lapisan yang dipotong dengan pisau cukur juga mewujudkan tekstur dan sesuai untuk bentuk jenis rambut lurus.

razor cut hairstyle



Sikap Yang Membuat Lelaki Terpesona Kepada Wanita


Cik Siti Online

Sikap Yang Membuat Lelaki Terpesona Kepada Wanita

sikap wanita yang mempersona kaum lelaki

Sesungguhnya Allah menciptakan lelaki dan wanita dengan sifat dan sikap yang berlawanan untuk kita saling melengkapi antara satu sama lain. Perwatakan wanita  itu sangat berwarna warni dan penuh kejutan dan ditambah lagi beragamnya karakter. Manakala perwatakan lelaki pula lebih kepada satu warna sahaja dan tidak beragam karakter.

Berwajah cantik dan bentuk tubuh ideal memang satu bonus untuk kaum Hawa dan selalu mengundang perhatian kaum Adam. Tak hairan jika wanita berlumba-lumba untuk tampil menarik untuk menarik perhatian.

Namun, penampilan bukan satu-satunya ukuran yang membuat wanita tampak persona di mata lelaki. Dari sikap dan hal yang sering wanita lakukan, ada beberapa yang lelaki kagumi dan mendambakannya secara diam-diam. Dikutip dari Vemale, berikut 5 sikap wanita yang membuat lelaki kagum dan terpesona dibuatnya.

1. Saat Wanita Masuk Dunia Lelaki

Wanita tidak menyukai dunia lelaki, kerana wanita tidak memahami dunia mereka. Wanita lebih sanggup menhabiskan masa berjam untuk keluar shopping padahal lelaki lebih gemar menonton bola atau memancing.

Sebagai wanita kita kena bijak menyesuaikan diri dengan minat lelaki. Kalau wanita berjaya masuk dan akrab kedua hal tersebut, percayalah kaum adam pasti akan kagum. Kerana bagi lelaki, hal tersebut sangat jarang dilihat, dan akan membuat mereka akan akrab dengan anda.

2. Saat Anda Merancang Dengan Teliti

Lelaki adalah makhluk yang  yang paling simple sekali di dunia. Mereka suka melakukan sesuatu tanpa perlu merancang selama berbulan-bulan. Malah jika mereka perlu outstation atau bercuti , hanya satu beg sudah mencukupi untuk mereka.

Berbeza wanita, mereka tidak berapa suka melakukan sesuatu tanpa dirancang terlebih dahulu.Dan pasti bawa beberapa buah beg untuk bercuti walaupun untuk sehari.  Itulah yang membuat lelaki hairan sekaligus kagum. Apalagi jika rencana anda atau perancangan anda benar-benar bermanfaat.

3. Saat Anda Mendukung Si Lelaki

Setiap lelaki punya minat dan kesukaan yang berbeza. Jangan jadikan minat mereka sebagai jarak pemisah antara kita.  Lelaki tidak suka apabila di kongkong dan diarah sesuka hati. Jadilah kawan kepada mereka terlebih dahulu sebelum menjadi kekasih.

Biarkan mereka menikmati hobi atau kesukaannya, maka itu adalah hal yang sangat indah bagi lelaki.  Apatah lagi anda prihatin dan mendukung apa yang dilakukan si lelaki. Si dia pasti akan lebih menghargai anda dan senang atas perhatian anda.

4. Saat Anda Jual Mahal

Pernah melihat situasi ini? Ada lelaki 'hot' di kampus atau pejabat, ramai peminat wanita dan memberi perhatian lebih. Tapi ternyata si lelaki lebih mengejar wanita 'low profile'  yang tidak terlihat berminat pada si lelaki. Kes seperti ini sering terjadi, kerana lelaki rasa tercabar untuk mengejar atau menakluki hati wanita itu dari wanita yang terhegeh-hegeh datang sendiri kepadanya.

5. Ceria Dan Suka Bergurau

Wanita yang ceria dan suka bergurau ternyata mampu membuat lelaki tergila-gila, apalagi jika si wanita  boleh membuat situasi yang suam-suam kuku jadi fun. Bagi lelaki, wanita cantik itu sangat ramai, tetapi wanita yang boleh diajak bergurau dan membuat situasi lebih hidup sangat sedikit. Kerana itu wanita jenis ini disukai lelaki.

Jadi jika anda mempunyai sikap dan perilaku demikian jangan di hilangkan. Kerana bagi lelaki 5 sifat demikian sangat menyenangkan dan mempersonakan mereka.


Thursday, May 22, 2014

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014


Cik Siti Online

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Cik Siti bergiveaway lagi. Hadiah yang disediakan pun menawan kalbu. Harap-harap ada la rezeki Cik Siti nanti.

Banner- giveaway

Klik Banner Untuk Join
Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014 dilancarkan buat julung kalinya. Pelbagai hadiah menarik telah disediakan khas untuk anda. Jadi, apa tunggu lagi? Jom sertai Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014.

Hadiah :-

Perfume Sample Grade 5A
Dress
Custom Made T-Shirt Geek
Shawl
Mistery Gift
Collagen Lips Mask
Tudung Bawal
Topup

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014 ditaja oleh [ DJH ] [ Rexylla ] [ Fatihah Fazlin ] [ Auni Sofea ] [ Rara Farhana ] [ Ana Solehah ] [ Ain ] [ Eryati ]Jom ramai- ramai memeriahkan Giveaway kali ini!!...


Wednesday, May 21, 2014

Jom Check SEO Blog Anda


Cik Siti Online

Jom Check SEO Blog Anda

Assalamualaikum. Jom check sama ada blog kita mesra SEO atau tidak. Sebelum tu serba sedikit tentang Seo dari orang yang bukan pakar.

SEO adalah kependekan dari perkataan search engine optimization. Kebanyakan pengunjung blog berasal dari mesin pencari seperti Google, Yahoo, dan Bing. Kiranya SEO berfungsi sebagai orang tengah antara laman blog kita dengan pengguna mesin pencari. Ikut kepahaman Cik Siti la. Kalau silap sila betulkan ya.

Kalau rasa nak tingkatkan traffic blog dan pengunjung yang berkualiti sila lah menambahbaik markah SEO blog anda. Berbalik pada tajuk Cik Siti nak kongsi cara check SEO blog

Langkah pertama, masuk ke laman web CheckMySEO BlogLepas itu masukkan url blog anda di dalam ruangan yang disediakan seperti pada gambar di bawah. Akhir sekali klik pada butang Check SEO Scroe. Siap.


 check SEO-chkme

Ini lah score SEO Cik Siti setelah menukar blog templete beberapa hari lepas hasil bantuan Mr.K. 

score ciksiti-SEO



Petua Supaya Lekas Mendapat Teman Hidup


Cik Siti Online

Petua Supaya Lekas Mendapat Teman Hidup


love cat-teman hidup

Umur makin meningkat, lilin di kek harijadi makin bertambah tiap tahun  dan orang sekeliling mula bertanya "bila nak kahwin?" Pasti tertekan bukan? Pasti ada sedikit perasaan cemburu apabila melihat sahabat baik atau teman sekeliling sudah berjumpa kekasih hati.

Apa yang lebih membuatkan kita terasa apabila teman-teman yang memiliki pasangan ini sudah merancang untuk melanjutkan hubungan cinta mereka hingga ke gerbang perkahwinan sedangkan diri kita masih lagi solo dan terus setia menanti teman hidup yang tak kunjung tiba.

Pada artikel kali ini, cik siti ingin berkongsi beberapa tips atau panduan yang boleh dijadikan rujukan kepada anda supaya lekas mendapat teman hidup. Selain dari doa yang tak putus-putus, dengan berkat usaha yang berterusan pasti akhirnya akan membuahkan hasil. Tidak salah sekiranya kita mencuba.

1. Jangan mencari kesempurnaan

Mengapa kita sukar mendapat jodoh? Puncanya mungkin disebabkan kerana kriteria jodoh yang kita cari terlalu sempurna. Kita ingin jodoh yang hensem/cantik, berpangkat, keturunan baik-baik dan beriman. Keinginan macam itu memang tidak salah, tapi jika hal tersebut dijadikan syarat untuk mencari jodoh maka kita telah menyulitkan diri sendiri.

Itulah sebabnya Rasulullah mengatakan jika kita tidak dapat memperoleh semuanya, maka pilihlah yang agamanya paling baik. Hal itu bermakna mungkin saja jodoh kita orang yang miskin, tidak berpangkat, bukan keturunan orang baik, akan tetapi kita perlu menerimanya asalkan memiliki agama/akhlaq yang baik. Jangan kita menginginkan kesempurnaan dari orang lain, sedangkan diri kita tidaklah sempurna.

2. Memperluas Pergaulan

Dengan pergaulan yang luas kita lebih banyak mendapatkan pilihan. Seringkali jodoh itu datang bukan dari perkenalan langsung, tapi dari kenalan teman kita. Itulah gunanya pergaulan yang luas. Ibarat seorang nelayan yang menebarkan jaringan yang luas untuk mendapatkan ikan yang lebih banyak.  Tapi harus diingat kita digalakkan memperluas pergaulan tapi harus ada batas dalam pergaulan antara jenis lawan.

3. Jangan Memaksa Diri Untuk Menerima Cinta

Jika kita berharap agar mendapat cinta yang sejati, maka jangan terlalu memaksa diri menerima cinta seseorang jika kita tidak yakin boleh menerima seadanya cinta tersebut. Cinta tetap akan hadir dalam hidup walau selama mana kita menunggu. Jangan sesekali menerima cinta seseorang disebabkan terpaksa atau tiada pilihan kerana itu akan menunjukkan diri kita sangat terdesak untuk mendapatkan cinta atau teman hidup.

4. Tidak Perlu Membandingkan Diri Dengan Orang Lain

Terdapat segelintir wanita masa kini gemar membuat perbandingan diri mereka dengan orang lain.  Setiap wanita yang diciptakan Tuhan memiliki keistimewaan tersendiri. Jadi, tidak perlu gusar sekiranya lambat mendapat jodoh kerana setiap makhluk yang hidup di muka bumi ini dijadikan berpasang-pasangan untuk saling melengkapi. ? Belajar dulu mencintai diri sendiri baru pikir mencari cinta orang lain. Dengan mencintai diri sendiri akan membuatkan kita merasa lebih yakin dan secara automatiknya dengan izin Tuhan cinta sejati akan datang dengan sendirinya.

5. Bersederhana Dalam Penampilan

Berpenampilan cantik dan elegan pasti akan membuatkan kita kelihatan menawan pada pandangan mata sang lelaki, namun tidak perlu berlebih-lebihan sehingga sanggup membazir wang ringgit. Jadilah diri sendiri kerana cinta yang tulus dan suci akan menerima diri kita seadanya.

6. Nikmati Waktu Sebaik Mungkin

Tidak kira betapa sibuknya kita hari ini, nikmatilah waktu  sebaik mungkin. Luangkan masa bersama teman-teman dengan melakukan perkara yang diingini. Tidak siapa pun tahu apa akan berlaku  pada 5 atau 10 tahun akan datang kerana masing-masing telah berkeluarga dan tinggal berjauhan. Selain dari teman-teman, sibukan diri anda dengan melakukan aktiviti bermanfaat bersama keluarga tercinta. Luangkan masa bersama ibu bapa atau adik-beradik dengan melakukan aktiviti yang boleh mengeratkan lagi hubungan sesama ahli keluarga.

Bukan susah pun untuk dapatkan teman hidup jika kita rajin berusaha. Semoga dengan adanya panduan ini dapat membantu menjayakan misi anda memburu jodoh.



Resepi Chocolate Lasagna


Cik Siti Online

Resepi Chocolate Lasagna

‪السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Chocolate Lasagna

Resepi ni Cik Siti cilok semata-mata dari facebook Resepi Pastry. Nampak menyelerakan bukan? Cik Siti  share supaya anda pun terliur macam Cik Siti juga..hehe. Ada pasang angan nak buat tapi tak tahu tahun bila boleh siap.

Bahan-Bahan A:

36 ketul oreo dikisar (ambil krimnya sekali) 
6 sudu besar butter dicairkan 
Campurkan kesemua bahan di atas dan gaul rata. Ketepikan. 

Bahan-Bahan B:

200 gm cream cheese 
1 cawan Non-dairy whipping cream 
100 gm gula kastor (boleh juga guna gula aising jika suka)
2 sudu besar susu segar 

Cara-Cara:

1. Pukul cream cheese sehingga lembut. 

2. Kemudian masukkan gula kastor atau gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu. 

3. Masukkan susu segar dan pukul sebati. Ketepikan. 

4. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 

5. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag. 

Bahan-Bahan C (CHOCOLATE COCONUT PUDDING):

1/4 cawan tepung jagung 
1/2 cawan gula kastor 
1/8 tsp garam 
1 1/2 cawan susu segar + 1 1/2 cawan santan pekat 
185 gm dark chocolate, dicincang 
1 tsp esen vanilla 
1 tbsp serbuk koko 

Cara-Cara:

1. Campurkan tepung jagung bersama gula dan garam ke dalam bekas. 

2. Kemudian campurkan susu segar dan kacau perlahan. Masak di atas double boiler dengan api sederhana. Sentiasa menggaul adunan sehingga ianya sebati dan pekat (15 - 20 minit). Boleh guna hand whisk . 

3. Tambahkan coklat cincang dan kacau selama kira-kira 2 - 4 minit atau sehingga puding kental. 

4. Kemudian alihkan dari api dan masukkan esen vanilla. Kacau rata. 

5. Sejukkan dan ketepikan. 

** Note : Tapis puding dengan menggunakan penapis sekiranya puding yang terhasil itu berketul-ketul.

Cara Melapis:

1. Masukkan sedikit biskut oreo kisar (bahan A) ke dalam bekas yang digunakan. 

2. Kemudian picitkan adunan bahan-bahan B di atasnya. 

3. Lapis di atasnya dengan chocolate coconut pudding dan ratakan. 

4. Picitkan lagi adunan bahan-bahan B di atasnya. 

5. Taburkan dengan chocolate chips, biskut oreo kisar dan sedikit parutan coklat. 

6. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dinikmati.

Selamat Mencuba 


Tuesday, May 20, 2014

6 Cara Untuk Mengatasi Seriawan


Cik Siti Online

6 Cara Untuk Mengatasi Seriawan

seriawan-bibir

Pernah tak anda alami tergigit dalam bibir, pipi dalam atau lidah ketika sedang mengunyah makanan. Pastinya ia menyakitkan. Jangan  anda anggap remeh perkara ini kerana trauma fizikal seperti lidah yang tergigit merupakan salah satu penyebab seriawan . Apa itu seriawan?

Seriawan merupakan bentuk luka atau ulser pada kulit dalam mulut yang tidak terikat dengan tulang dan berwarna merah jambu. Seriawan boleh terkena di dalam bibir dan pipi, dan di lidah. Terdapat beberapa faktor  terjadinya seriawan selain tergigit iaitu kekurangan vitamin C, stress, penurunan sistem kekebalan badan, jangkitan virus atau bakteria, kebersihan mulut yang tidak terjaga dan pengambilan makanan yang pedas dan panas.

Walaupun seriawan bukan salah satu penyakit yang merbahaya tapi tetap meninggalkan kesan kepada anda. Rasa sakit ketika mengunyah makanan pasti menyebabkan anda jadi malas untuk makan dan ini boleh mengakibatkan mulut anda mengeluarkan bau yang kurang enak. Rasa sakit akibat seriawan juga boleh menganggu tumpuan pada kerja anda.

Berikut Cik Siti senaraikan 6 perkara yang kita boleh lakukan untuk mengelakkan bahagian yang tergigit itu tidak berubah menjadi seriawan dan cepat sembuh iaitu :-

1 . Air Batu

Letakkan air batu di  bahagian yang tergigit untuk mengurangkan rasa sakit dan juga menghentikan pendarahan .

2 . Air Garam

Kumur mulut dengan menggunakan air garam selama beberapa saat. Mungkin akan terasa perit sebentar tapi air garam boleh menjadi ubat yang berkesan untuk menyembuhkan dan mempunyai zat melawan bakteria serta mencegah jangkitan .

3. Daun Sirih

Berkumurlah dengan air daun sirih merupakan cara semulajadi untuk  membunuh bakteria yang mengakibatkan seriawan dan bau mulut.

4 . Madu

Jika ada madu (bukan madu 3 ye), maka sapukan 1 sudu madu sekurang-kurangnya 2 kali dalam sehari ke tempat yang sakit. Madu yang manis boleh berkesan untuk menyembuhkan lidah yang tergigit .

5 . Minum Air Masak

Minum air masak dengan banyak , lebih diutamakan menggunakan air sejuk kerana memberikan kesan melegakan dan menenangkan.

6 . Elak Makan Pedas Dan Panas

Usahakan untuk mengelak mengambil makanan pedas dan terlampau panas kerana ia boleh meningkatkan keradangan sehingga melambatkan proses penyembuhan .

Share kalau anda rasa info ini bermanfaat



Monday, May 19, 2014

Jika anda ingin berjaya, pulanglah kerja tepat pada waktunya


Cik Siti Online

Jika anda ingin berjaya, pulanglah kerja tepat pada waktunya

lelaki- Kerjaya-kejayaan

Dalam apa jua kerjaya yang anda ceburi ingatlah kejayaan tidak datang bergolek. Membina karier dan masa depan cemerlang harus dimulai setapak demi setapak. Displin dan kreativiti asas yang paling penting dalam pekerjaan.


Sebuah penelitian yang dilakukan Dr. Stuart Brown mengatakan bahawa keseimbangan kegiatan seharian anda adalah formula untuk menjadikan anda berjaya. Hanya terperuk di pejabat sahaja ternyata mampu menurunkan produktiviti dan kreativiti anda.

Jika anda ingin berjaya, pulanglah kerja tepat pada waktunya dan lakukan beberapa tips seperti berikut ini.

8 Jam Fokus

Hasil pekerjaan yang memuaskan boleh anda dapatkan bila dalam 8 jam tempoh bekerja anda boleh fokus dan berkonsentrasi. Abaikan semua gangguan, termasuk godaan bermain di laman sosial sehingga pekerjaan dapat anda selesaikan mengikut masa yang ditetapkan. Ketika konsentrasi anda tidak terganggu, otak anda boleh membangkitkan idea-idea cemerlang untuk mengembangkan tugasan yang anda lakukan.

Bijak mengatur masa

8 jam fokus bukan bermaksud anda tidak perlu berehat selama 8 jam. Manusia memiliki waktu produktif yang berbeza. Tapi secara garis kasar, kita hanya benar-benar produktif 3 hingga 4 jam saja sehari. Memang lah dalam waktu 8 jam itu kita boleh bekerja dan menyelesaikan semua tugasan. Tapi hasil dari pekerjaan itu sangat sulit untuk sempurna semuanya. 

Bahagikan tugasan anda menjadi beberapa segmen. Saat ada sejumlah pekerjaan yang harus di selesaikan dalam waktu sehari di pejabat, buatlah senarai mana yang perlu diutamakan terlebih dahulu. Jangan lupa untuk mengatur masa dari satu pekerjaan ke pekerjaan yang lain, misalnya untuk istirehat  atau (bagi yang muslim) untuk solat tepat waktu. 

Hindari Tekanan

Mampu menyiapkan tugas dalam kadar masa yang ditetapkan pasti membuatkan kita senang hati. Apabila kita gembira dan senang hati selalu, lebih mudah untuk kita mencapai apa-apa sahaja cita-cita yang kita impikan.

Sebaliknya pulak apabila sesuatu kerja itu tidak dapat diselesaikan dan muncul pula tugas lain yang memerlukan komitmen anda, pastinya meningkatkan tekanan bukan?. Tekanan pastinya tidak mendatangkan kebaikan kepada kita langsung

Tekanan akan membuatkan diri kita lemah dan malas untuk melakukan semua kerja. Kerja yang kita lakukan akan menjadi tunggang- langgang kerana kita membuat kerja separuh hati. Inilah yang menyebabkan anda gagal membina kejayaan.

Membina hubungan

Ketika anda boleh fokus selama 8 jam bekerja, maka anda boleh pulang tepat pada waktu. Pulang tepat pada waktu bukan sebelum waktunya ya. Apa manfaatnya? 

Yang pertama anda mempunyai banyak masa untuk meluangkan masa bersama keluarga anda. Pastinya keluarga yang bahagia memberikan sedikit motivasi kepada diri anda untuk lebih tekun dan success dalam semua kerja yang anda lakukan.

Kedua anda punya banyak masa untuk membina hubungan dengan sahabat, jiran-jiran, saudara mara malah dengan orang baru. Sama halnya seperti sedang membina jambatan menuju kejayaan kerana anda bersosialisasi dengan orang-orang yang mungkin saja mengantar anda ke gerbang kejayaan.

Lebih kreatif


Di dunia moden dengan teknologi yang semakin canggih dari waktu ke waktu, hampir semua pekerjaan memerlukan pemikiran kreatif .Jangan sempitkan minda anda dengan hanya satu kaedah. Cuba kembangkan kreativiti anda. Di luar sana banyak idea-idea yang boleh anda cedok dan applikasikan dalam pekerjaan anda. 


Mulai hari ini pulanglah kerja tepat pada waktunya, bijak mengatur masa pasti  anda tidak akan pernah tertekan lagi dan masih punya masa untuk menikmati pergaulan. 



Sunday, May 18, 2014

Giveaway Mega 1st Anniversary Mamaniza.com


Cik Siti Online

Giveaway Mega 1st Anniversary Mamaniza.com

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

giveaway mamaniza.com

Buat julung kalinya mama melancarkan Giveaway Mega 1st Anniversary Mamaniza.com disertai beberapa para sponsor yang hebat dengan menawarkan beberapa ganjaran yang menarik kepada para pemenang.

Follow Blog :

Like Page :



Syarat utama :
Pastikan anda follow kesemua sponsor berikut dan like page mereka.Buat entri bertajuk Giveaway Mega 1st Anniversary Mamaniza.comCopy coding yang telah disediakandan pastekan ke dalam ruangan HTML dan publishkan.Hantarkan URL penyertaan anda di ruang komen.Giveaway ini akan berlangsung pada 10 Mei pukul 12 tengahari dan berakhir pada 20 Mei 2014 pada 12 tengahari juga.Pemenang akan diumumkan pada 25 Mei 2014 berdasarkan random
Hadiah Giveaway :
Tasbih Pearl x 10 pemenang Wang tunai RM 30 x 1 pemenangTop up bernilai RM 5 x 5 pemenangTudung bawal berserta brooch x 1 pemenangSenaskah Tafsiran Pimpinan Ar rahman x 1 pemenangSticker Homemade (2 sticker) x 1 pemenangKeychain Penyu x 5 pemenangHadiah Misteri x 2 pemenangKain Baju Kurung 4M dan Goodie beg bersama accesories x 1 pemenangTudung Bawal Plain x 2 pemenang3 Pin Tudung by Pin2it by NeenaAnuar x 3 pemenangBuku Terbitan Ana Muslim bernilai RM 100 x 1 pemenangBedak Sejuk Azza's Gold Powder x 1 pemenang
Nota :

34 pemenang di cari, di harap giveway ini akan mendapat sambutan dengan meriahnya. Sekian, terima kasih.



Saturday, May 17, 2014

Jom Ukur Tahap Kecantikan Anda


Cik Siti Online

Jom Ukur Tahap Kecantikan Anda

Pesanan Cik Siti ujian ini sekadar suka- suka dan tak perlu ambil serius sangat. Ujian ini sesuai untuk anda yang selalu bertanya-tanya bila melihat diri di depan cermin apakah anda cukup cantik untuk menarik perhatian lelaki yang kita sayangi?  Pasti semua wanita pernah mengalami masa ini. 

Namun sekarang ada  caranya  untuk mengukur kecantikan anda.  Jom baca lagi untuk ketahui caranya

1. Beauty and Ugliness Identification Method

Ujian ini boleh menunjukkan samada wajah anda cantik atau tidak. Test  ini dinamakan 'Beauty and Ugliness Identification Method' . Dan teknik ini telah menjadi trend di laman sosial Weibo China dan menarik ramai artis di China untuk mencuba ujian ini . 

Pertama, luruskan jari telunjuk anda, letakkan pangkal jari telunjuk pada dagu. Adakah bibir anda menyentuh jari atau tidak?  Kalau tak faham, lihat gambar di bawah ini.

beauty and ugliness identification method

Menurut ujian ini, jika bibir anda menyentuh jari, maka anda adalah orang yang cantik dan menarik. Jika tidak, anda tak masuk dalam kategori cantik dan menarik. Ujian ini juga sesuai untuk mengukur ketampanan/hensem lelaki.

Namun pakar berpendapat anda tak perlu risau kalau bibir anda tidak menyentuh jari kerana ujian ini tidak mengukur kecantikan secara keseluruhan. Menurut Dr. Mark Holmes, ini adalah ujian sederhana untuk mengukur simetri dan keseimbangan pada wajah.

2.  Applikasi Analyze Face

Baru-baru ini ada sebuah aplikasi di satu web yang mendakwa bahawa mereka boleh mengukur tahap kecantikan atau ketampanan seseorang dari sekeping foto. Pembuat aplikasi ini iaitu Bryan Cooley.

analyze face

Applikasi ini dinamakan Anaface, kependekan dari Analyze Face atau menganalisa wajah. Aplikasi ini memerlukan anda untuk muat naik foto anda .Sistem akan menentukan 17 penanda yang akan menganalisa wajah anda dengan menggunakan sistem algoritma untuk menilai wajah dengan nilai tertinggi 10.

Anaface akan memberikan komen tentang apa yang salah dengan wajah mereka, contohnya  wajah yang kurang simetri,  hidung atau telinga yang terlalu panjang  dan lain-lain. 

Namun, aplikasi ini masih diragukan ramai orang kerana bagaimana mungkin sesuatu yang sangat subjektif seperti ini diukur dengan menggunakan angka.

Tertarik tak mencuba  ujian dan aplikasi ini?

Walau apa pun applikasinya tiada yang boleh mengukur semangat dan keperibadian ada. Jadi, jangan risau dan bersedih. Lagipun kecantikan itu sangat subjektif maknanya. Setiap orang akan berbeza dalam menilai suatu kecantikan. Bagi Cik Siti kecantikan dalaman lebih penting. Bila dalaman cantik automatik akan menyerlahkan kecantikan luaran anda. 

Bersyukurlah dengan apa yang telah dikurniakan Allah , redha dengan lekuk wajah dan bentuk tubuh yang dianugerahkan Allah kerana inilah bentuk terbaik menurut-Nya, bukan menurut media ataupun fikiran dangkal kita.



Tunang Shahrizal Jaszle Akhirnya Undur Diri


Cik Siti Online

Tunang Shahrizal Jaszle Akhirnya Undur Diri

‪السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

edzwani akhirnya memutuskan mengundur diri, Shah jazlee memiliki kekasih baru.


Biarlah Saya Undur Diri – Dugaan demi dugaan yang terpaksa Redzwani Puteri, 26, terima sejak bergelar tunangan kepada Shahrizal Jaszle atau Shahz Jaszle. Dan akhirnya selepas mendapat tahu tunangnya mempunyai hubungan dengan wanita yang dikenali sebagai Hanis Husna,Redzwani mengakui perasaan sayangnya terhadap lelaki itu sudah pun pudar. Tiada apa yang perlu ditangiskan. Tiada apa yang perlu dikesalkan. Seharusnya Redzwani Puteri bersyukur kerana Shah Jaszle mengakui sudah mempunyai kekasih baru. 
shahrizal jazle dan kekasih barunya

Cik Siti harap kali ini Redzwani Puteri benar-benar sudah melupakan dan tidak lagi menyimpan perasaan cinta terhadap Shah Jaszle. Berkata kepada Mstar Online, mengakui tidak lagi mempunyai perasaan sayang terhadap pelakon tersebut. Kata Puteri:-

Biarlah saya undur diri. Mereka (Shahrizal dan Hanis) mengaku mereka adalah sepasang kekasih. Maka tiada lagi kewujudan saya.

Tentang apa yang telah berlaku, tiada apa yang saya boleh katakan. Mereka pun telah membuat kenyataan masing-masing. Jadi, tak perlulah saya cakap panjang lebar. Semoga mereka bahagia dan berjaya dalam karier masing-masing.

Saya di sini baik-baik sahaja, Alhamdulillah. Saya juga ingin memohon maaf atas kelewatan saya untuk mengulas tentang perkara ini. Harap, semua faham dengan keadaan saya.

Dengan ijazah doktor yang bakal diterima oleh Redzwani Puteri pasti ramai lelaki lain di luar sana yang akan merebut cintanya. Percayalah akan ada pengakhiran yang menggembirakan buat anda. Yang penting tumpukan perhatian terhadap pelajaran terlebih dahulu. Pedulikanlah orang yang tidak pandai menghargai segala jasa dan pengorbanan kita. Marilah kita doakan yang terbaik buat Redzwani Puteri. Sumber


10 Barang Yang Kanak-kanak Selalu Telan


Cik Siti Online

10 Barang Yang Kanak-kanak Selalu Telan

‪السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

magnet dalam perut bayi

Bayi sering menggunakan mulut mereka untuk belajar tentang benda baru,dan mereka mula memasukkan  apa-apa sahaja ke dalam mulut mereka bermula usia 6 hingga 9 bulan, apabila mereka membangunkan keupayaan untuk mencengkam. Kewaspadaan adalah kunci utama untuk ibu bapa.

Di sini Cik Siti senaraikan barang-barang yang bayi selalu tertelan, disamping cara untuk mengelakkan masalah pada masa akan datang.

1. Duit Syiling

Mengapa menelan syiling begitu biasa untuk kanak-kanak ? "Syling mudah dijumpai, " Dr Jana menerangkan. Untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini , simpan barang  atas rak yang tinggi.

2. Barang Kemas

Tindik telinga bayi menyebabkan kebanyakan bayi tercekik. Ramai ibu bapa tergesa-gesa untuk memakaikan anak-anak barang kemas. Seeloknya pakaikan mereka anting-anting  bila mereka telah besar sedikit.

3. Butang

Kanak-kanak cepat membesar jadi ibu bapa perlu membeli lebih kerap pakaian, yang menjelaskan mengapa ibu bapa suka membeli pakaian yang lebih murah. Tetapi  risiko yang lebih besar menanti anak anda kerana jahitan yang tidak kemas memungkinkan butang  tertanggal dan terus menelan seperti Jellybean.

4. Pil

Meninggalkan suplemen dengan mangkuk sarapan anda atau meletakkan dua Excedrin di kaunter bilik mandi adalah perkara biasa bagi kebanyakan pasangan. Tetapi kebanyakan kemalangan berlaku dari  "apa-apa yang cenderung untuk dibiarkan duduk di dalam jangkauan bayi, " kata Dr Jana.

5. Bateri

Bateri butang yang terdapat dalam jam tangan , kamera, dan alat bantuan pendengaran adalah yang paling biasa dimakan. Oleh kerana bersaiz kecil, bayi mendapati bateri ini mudah ditelan. Oleh kerana ianya bertoksik , bateri terperangkap dalam esofagus atau perut boleh menyebabkan kakisan dinding lapisan usus , membiarkan bakteria usus memasuki perut dan menyebabkan muntah darah dan maut.

6. Rambut

Kanak-kanak menggulung dan bermain dengan rambut mereka, dan beberapa memasukkannya ke dalam mulut mereka, dia memerhati . Sesetengah kanak-kanak menjumpai segumpal rambut, atau koleksi rambut dalam perut, yang doktor mesti buang melalui pembedahan..

7. Magnet

Magnet kecil boleh menjadi longgar dan tidak sengaja ditelan. Hubungi doktor dengan segera jika anda mengesyaki anak anda telah menelan magnet. Jika magnet pecah dalam badan dan masuk ke dalam perut, bahagian-bahagian yang pecah boleh menarik ke arah satu sama lain dan mewujudkan satu lubang di dalam perut dan usus dinding.

8. Paku , Skru & Klip Kertas

Berhati-hati dengan pengendalian alat kecil di sekeliling bayi anda. Paku, skru, dan klip kertas mudah jatuh dan cenderung untuk hilang dalam permaidani tebal. Jika tertelan, alat-alat logam yang tajam boleh menusuk atau terjebak dalam lapisan usus anak anda. Berhati -hati dan hubungi doktor anda atau dapatkan rawatan perubatan dengan segera sebaik sahaja anda mengesyaki tertelan. 

9. Makanan

Kekacang, biji benih, anggur, popcorn, ketulan daging,kerepek, dan lobak merah antara makanan yang menjadi punca utama bayi tercekik. Apa-apa yang cukup kecil untuk terperangkap dalam tekak berpotensi untuk menjadi punca tercekik. Kecil, objek keras seperti  kacang boleh terperangkap dalam saluran udara kanak-kanak, yang membawa kepada jangkitan.

10. Alatan Seni Kraf

Alatan seperti stapler, krayon dan Play-Doh juga boleh menjadi ancaman kepada anak anda. Kanak-kanak mudah tertarik pada benda yang berwarna warni. Untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini , simpan alatan atas rak yang tinggi setelah digunakan.

Senarai Semak Ibu Bapa 

1. Tahu gejala. 

Mencari tanda-tanda tercekik seperti batuk, tercungap-cungap, bunyi berdecit, dan kesukaran pernafasan. Jika anak anda tiba-tiba bercakap dengan suara yang parau. Tanda-tanda ini boleh menunjukkan  potensi tersumbat dalam saluran udara. Berhati-hati dan hubungi 911. 

2. Tentukan bahaya. 

Objek menghakis atau toksik seperti bateri, magnet, duit syiling, atau pil boleh menyebabkan masalah yang serius di dalam perut dan lapisan usus. Panggil 911 serta-merta. 

3. Memahami apa yang selamat. 

Menelan krayon, butang, dan Play-Doh mungkin tidak mengancam. Jika item tidak tajam, menghakis, atau  tidak menyebabkan tersumbat yang besar, ia boleh  melalui badan tanpa sebarang kesan negatif. Double check dengan doktor anda untuk kepastian. 

Pastikan bahawa bayi anda tidak mempunyai akses kepada permainan anak-anak yang lebih tua. Mengajar kanak-kanak lebih tua menyimpan mainan mereka dan bermain di kawasan di luar had kepada bayi. Anda juga mesti memastikan bahawa mana-mana permainan, anak patung, atau haiwan yang anda berikan bayi anda adalah selamat untuk beliau, tanpa bahagian-bahagian kecil yang mungkin longgar. 

Dan sekali lagi, adalah penting untuk anda dan semua penjaga atau pengasuh bayi anda untuk mengetahui CPR.


Bapa Bunuh Anak OKU


Cik Siti Online

Bapa Bunuh Anak OKU

‪السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

gambar budak cacat kena bunuh bapa

Baca tajuk sahaja dah buat Cik Siti rasa sebak.Tergamak seorang bapa membunuh anaknya yang cacat. Anak tu pun tak minta dilahirkan di dunia ni dalam keadaan cacat. 
Shenyang: Seorang kanak-kanak cacat, Yu yang berusia setahun empat bulan dibunuh oleh bapa kandungnya.

Si bapa, Feng memberi anaknya itu makan racun serangga dan kemudian menekup mulut dan hidungnya dengan pita pelekat apabila dia mendapati anaknya masih hidup.

Bagi memastikan anaknya benar-benar mati, dia meletakkan mangsa di dalam beg dan mecampakkan beg itu dari jambatan setinggi lima meter.

Beberapa pekerja binaan menjumpai beg yang mengandungi mayat kanak-kanak yang ditekup dengan pita pelekat pada hidung, mata dan mulutnya.

Polis tiba di tempat kejadian mengesahkan kematian kanak-kanak itu.

Orang ramai yang berada di situ memberitahu, kanak-kanak itu berusia dua tahun.
Sumber


Friday, May 16, 2014

GIVEAWAY PICIT VOTE


Cik Siti Online

GIVEAWAY PICIT VOTE

BANNER GIVEAWAY PICIT VOTE

Hai Malaysian bloggerista! Terbitnya GIVEAWAY ini adalah untuk meminta secebis PICITAN VOTE terhadap video saya, chewahhh... (^_^) Simple je untuk JOIN GA picit-picit ni.Just KLIK " VOTE " dan raih hadiah ISTIMEWA dari saya! TQSM kepada blogger yang telah sudi memicitkan dirinya, hehe. JASAMU KUKENANG! (>_<) GOOD LUCK EVERYBODY!


[ Giveaway PICIT VOTE berlangsung selama 17 Hari Sahaja...........! ]
Start : 12 MAY 2014
End : 28 MAY 2014

Sekiranya anda inginkan peluang KEMENANGAN yang lebih cerah, SENARAIKAN NAMA - NAMA yang telah anda gunakan untuk VOTE kerana kemenangan "GIVEAWAY PICIT VOTE" melalui RANDOM.ORG (^_^) 

**** Semoga anda JUJUR dengan setiap UNDIAN YANG TELAH DILAKUKAN **** CARA MENGUNDI


Mini GA Cash RM50 by Emas Putih #part3


Cik Siti Online

Mini GA Cash RM50 by Emas Putih #part3

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

[ Tekan banner di atas kalau nak join ]

Hadiah :
Wang Tunai RM50 x 1 Pemenang

Mini GA Cash Rm50 by Emas Putih #part3 ini dianjurkan oleh Emas Putih



Wednesday, May 14, 2014

Tips Supaya Lekas Mendapat Teman Hidup


Cik Siti Online

Tips Supaya Lekas Mendapat Teman Hidup


love cat

Umur makin meningkat, lilin di kek harijadi makin bertambah tiap tahun  dan orang sekeliling mula bertanya "bila nak kahwin?" Pasti tertekan bukan? Pasti ada sedikit perasaan cemburu apabila melihat sahabat baik atau teman sekeliling sudah berjumpa kekasih hati.

Apa yang lebih membuatkan kita terasa apabila teman-teman yang memiliki pasangan ini sudah merancang untuk melanjutkan hubungan cinta mereka hingga ke gerbang perkahwinan sedangkan diri kita masih lagi solo dan terus setia menanti teman hidup yang tak kunjung tiba.

Pada artikel kali ini, cik siti ingin berkongsi beberapa tips atau panduan yang boleh dijadikan rujukan kepada anda supaya lekas mendapat teman hidup. Selain dari doa yang tak putus-putus, dengan berkat usaha yang berterusan pasti akhirnya akan membuahkan hasil. Tidak salah sekiranya kita mencuba.

1. Jangan mencari kesempurnaan

Mengapa kita sukar mendapat jodoh? Puncanya mungkin disebabkan kerana kriteria jodoh yang kita cari terlalu sempurna. Kita ingin jodoh yang hensem/cantik, berpangkat, keturunan baik-baik dan beriman. Keinginan macam itu memang tidak salah, tapi jika hal tersebut dijadikan syarat untuk mencari jodoh maka kita telah menyulitkan diri sendiri.
Itulah sebabnya Rasulullah mengatakan jika kita tidak dapat memperoleh semuanya, maka pilihlah yang agamanya paling baik. Hal itu bermakna mungkin saja jodoh kita orang yang miskin, tidak berpangkat, bukan keturunan orang baik, akan tetapi kita perlu menerimanya asalkan memiliki agama/akhlaq yang baik. Jangan kita menginginkan kesempurnaan dari orang lain, sedangkan diri kita tidaklah sempurna.

2. Memperluas Pergaulan

Dengan pergaulan yang luas kita lebih banyak mendapatkan pilihan. Seringkali jodoh itu datang bukan dari perkenalan langsung, tapi dari kenalan teman kita. Itulah gunanya pergaulan yang luas. Ibarat seorang nelayan yang menebarkan jaringan yang luas untuk mendapatkan ikan yang lebih banyak.  Tapi harus diingat kita digalakkan memperluas pergaulan tapi harus ada batas dalam pergaulan antara jenis lawan.

3. Jangan Memaksa Diri Untuk Menerima Cinta

Jika kita berharap agar mendapat cinta yang sejati, maka jangan terlalu memaksa diri menerima cinta seseorang jika kita tidak yakin boleh menerima seadanya cinta tersebut. Cinta tetap akan hadir dalam hidup walau selama mana kita menunggu. Jangan sesekali menerima cinta seseorang disebabkan terpaksa atau tiada pilihan kerana itu akan menunjukkan diri kita sangat terdesak untuk mendapatkan cinta atau teman hidup.

4. Tidak Perlu Membandingkan Diri Dengan Orang Lain

Terdapat segelintir wanita masa kini gemar membuat perbandingan diri mereka dengan orang lain.  Setiap wanita yang diciptakan Tuhan memiliki keistimewaan tersendiri. Jadi, tidak perlu gusar sekiranya lambat mendapat jodoh kerana setiap makhluk yang hidup di muka bumi ini dijadikan berpasang-pasangan untuk saling melengkapi. ? Belajar dulu mencintai diri sendiri baru pikir mencari cinta orang lain. Dengan mencintai diri sendiri akan membuatkan kita merasa lebih yakin dan secara automatiknya dengan izin Tuhan cinta sejati akan datang dengan sendirinya.

5. Bersederhana Dalam Penampilan

Berpenampilan cantik dan elegan pasti akan membuatkan kita kelihatan menawan pada pandangan mata sang lelaki, namun tidak perlu berlebih-lebihan sehingga sanggup membazir wang ringgit. Jadilah diri sendiri kerana cinta yang tulus dan suci akan menerima diri kita seadanya.

6. Nikmati Waktu Sebaik Mungkin

Tidak kira betapa sibuknya kita hari ini, nikmatilah waktu  sebaik mungkin. Luangkan masa bersama teman-teman dengan melakukan perkara yang diingini. Tidak siapa pun tahu apa akan berlaku  pada 5 atau 10 tahun akan datang kerana masing-masing telah berkeluarga dan tinggal berjauhan. Selain dari teman-teman, sibukan diri anda dengan melakukan aktiviti bermanfaat bersama keluarga tercinta. Luangkan masa bersama ibu bapa atau adik-beradik dengan melakukan aktiviti yang boleh mengeratkan lagi hubungan sesama ahli keluarga.

Bukan susah pun untuk dapatkan teman hidup jika kita rajin berusaha. Semoga dengan adanya panduan ini dapat membantu menjayakan misi anda memburu jodoh.


Tuesday, May 13, 2014

Segmen Blogger Aktif


Cik Siti Online

Segmen Blogger Aktif

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Anda masih aktif berblogging ? Jom sertai segmen mudah ni.

Tak pasal-pasal dapat traffic free, follower free.

Yang paling penting blogger's friendship <3 =insyallah="">

klik banner untuk join the community :D

good luck !




Monday, May 12, 2014

Bunuh Diri kerana Facebook


Cik Siti Online

Bunuh Diri kerana Facebook


jari gantung diri

Dianggarkan sekitar 800.000 hingga satu juta orang mati kerana bunuh diri setiap tahun, pastinya angka yang agak besar bukan? Bunuh diri telah menduduki posisi ke-10 sebagai penyebab kematian terbesar di dunia.

Bunuh diri atau Suicide (berasal dari kata Latin suicidium, dari sui caedere, "membunuh diri sendiri") adalah sebuah tindakan sengaja yang menyebabkan kematian diri sendiri. Sebenarnya banyak punca yang menjadi alasan untuk manusia membunuh diri. Antara alasan yang seringkali digunakan ialah akibat putus asa, yang penyebabnya seringkali dikaitkan dengan gangguan jiwa misalnya depresi, gangguan bipolar, schizophrenia, ketagihan alkohol, atau penyalahgunaan ubat-ubatan.

Seiring dengan kemajuan teknologi sekarang media termasuk internet juga memiliki efek negatif yang memainkan peranan penting dalam menyumbang peningkatan kes bunuh diri di seluruh dunia.

Dipetik dari hMetro- New Delhi: Seorang remaja perempuan dipercayai menggantung diri sehingga mati selepas diarah ibunya menutup akaun Facebook (FB).

Aditi Gupta, 13, dilapor dimarahi ibunya Mohana Gupta, 36, kerana terlalu banyak menghabiskan masa melayan laman sesawang media sosial popular itu.

Media semalam melaporkan, ibu Mohana memaksa Aditi menutup akuan berkenaan ketika dalam perjalanan pulang dari luar.

“Pastikan akaun itu ditutup sebelum ibu tiba di rumah,” kata Mohana dalam panggilan telefon kepada anaknya sejurus sebelum kejadian.

Beberapa jam kemudian - selepas Mohana pulang - dia mendapati anaknya sudah tergantung tidak bernyawa.

Dia terus menelefon polis. Ketika disoal Mohana berkata dia tidak menyangka anaknya sanggup membunuh diri akibat perkara yang begitu remeh. - Agensi

p/s:  Hidup tanpa iman akan terasa kosong